tisdag 9 juni 2009

Förlossningsbrev Smurfen

Jag har fått allt utom sen avnavling vid medtaget barn godkänt. Ska dock jobba för att få det godkänt. Min KLARAbm höll med om att det är synd att de inte kan HLR med intakt navelsträng...

ALLMÄNT
Vi vill under hela förlossningen ha information om vad som händer, spara inte på något även om det skulle vara något negativt. Fråga oss om allt, informera oss om allt! Tala om vad ni gör hela tiden. Vi vill gärna ha råd och tips om hur vi kan underlätta förlossningen.

SEN AVNAVLINGSEN AVNAVLING! FÄRDIGPULSERAD SLAPP VIT NAVELSTRÄNG INNAN AVKLAMPNING MED PEANG. Om pH-prov behöver tas så får det göras på pulserande navelsträng.


Normal vaginal födsel med välmående barn:Önskar få upp barnet på magen direkt och vill helst föda fram moderkakan naturligt utan medicinsk hjälp eller yttre påverkan. Livmodersammandragande får ges först efter att navelsträngen pulserat färdigt och barnet är avnavlat såvida inte jag håller på att förblöda. Inga ryck i navelsträngen eller hävningar på min mage

.Vaginal födsel om barnet inte mår bra:Önskar att barnet hålls i lägre nivå än placenta i minst 30 sekunder medan navelsträngen mjölkas för att ge barnet så god syretillförsel som möjligt innan det eventuellt måste rusas iväg till nåt återupplivningsrum eller dyl. Samma önskemål angående efterbörden som när barnet mår bra.

Vid snitt välmående barn:Samma önskan gällande sen avnavling som vid vaginal födsel.

Vid snitt om barnet ej mår bra:Önskar samma avnavling som vid vaginal födsel om barnet inte mår bra – alltså hållas lägre än placenta i 30 sekunder med mjölkning av navelsträngen.

BONDINGEfter barnet är fött vill vi ha så mycket lugn och ro som möjligt för att hinna ta vara på den värdefulla första stunden. Torka barnet kan vi göra Mätning, vägning och dylikt som ändå inte är akut kan vänta till senare. Vi är tacksamma om ni finns avvaktande i bakgrunden ifall vi behöver rådfråga om något.

När jag kommer in till förlossningen vill jag INTE mötas av frågan ”Vad kan vi hjälpa till med?” (Om det blir spontanförlossning) Vill inte heller bli hemskickad!

På BB vill jag uppmuntras att bära mitt barn t.ex i sjal. Vill uppmuntras att så tidigt som möjligt låta storebror träffa syskonet. Om det har varit en bra förlossning så vill jag uppmuntras att åka hem så tidigt som möjligt.
PAPPAN ÄR EN STOR DEL OCH VIKTIG DEL I ATT JAG SKA FÅ EN BRA FÖRLOSSNING!!!!


Under utdrivningsskedet vill jag helst:
Att barnmorskan ska ge mig möjlighet till att förklara vad jag känner om jag verkar desperat, till exempel fråga mig om jag är rädd. Få uppmuntran att ta det lugnt mellan utrdrivningsreflexerna, om det inte är någon brådska. Få stöd att pröva mig fram till den ställning som känns bra för mig och ger mig de bästa förutsättningarna för att styra ut mitt barn. Uppmuntras att känna med min hand där barnet är på väg ut. Få möjlighet att titta i en spegel, och se mitt barn födas. Att min medföljare ges möjlighet att ta emot barnet. Att min medföljare klipper navelsträngen. Att vi själva får upptäcka barnets kön.


NYA RIKTLINJER FÖR AVNAVLINGTidig avnavling - det vill säga inom 20 sekunder efter födelsen har varit praxis på de flesta svenska förlossningskliniker de senaste decennierna.Den nya rekommendationen är dock att barnet avnavlas först efter 2–3 minuter och efter 30–120 sekunder när det gäller för tidigt födda (beroende på hur snabbt de måste tas till neonatalavdelningen). Innan avnavling så skall barnet först hållas under placentanivå i 30 sekunder.Sen avnavling gäller även vid kejsarsnitt.PROV PÅ NAVELSTRÄNGSBLOD rekommenderas även i fortsättningen men det skall då tas ifrån intakt navelsträng så att barnet inte går miste om blod och stamceller via navelsträngen. FÖRDELAR MED SEN AVNAVLING Förutom att barnet får bättre järnvärden vid sen avnavling får det tillgång till viktiga stamceller som kan förebygga sjukdomar senare i livet.Det blod som är kvar i moderkakan vid födseln, och som då pulserar över till barnet, är ca 1 deciliter vilket motsvarar cirka 2 liter hos en vuxen människa.I FLERA DECENNIER har rutiner för avnavling av nyfödda barn diskuterats och tillvägagångssättet har varierat kraftigt mellan olika kliniker. Vid ett symposium anordnat av Svensk förening för perinatalmedicin hösten 2007 gjordes en kritisk genomlysning av evidensläget. Efter mötet fick en arbetsgrupp med representanter för barnmorskor, obstetriker och barnläkare uppdraget att utarbeta förslag till nationella riktlinjer. Rapportens innehåll har granskats av Barnmorskeförbundet, Svensk förening för obstetrik och gynekologi och neonatalsektionen av Svenska barnläkarföreningen.WHO har haft rekommendationen om sen avnavling sedan oktober 2006:”Because of the benefits to the baby, the cord should not be clamped earlier than is necessary for applying cord traction in the active management of the third stage of labour. (weak recommendation, low quality evidence) For the sake of clarity, it is estimated that this will normally take around 3 minutes”.Barnmorskeförbundet presenterade 24 oktober på sin hemsida de ändrade rutinerna för avnavling.Trots detta har inte alla sjukhus i Sverige övergått till de nya rutinerna och informationen har inte nått ut till barnmorskor på mödravårdscentraler. Blivande föräldrar uppger att de inte fått information om sen avnavling trots att rutinerna uppges ha blivit ändrade. Det verkar finnas en motsträvighet i att vilja ändra rutinerna, en motsträvighet som i allra högsta grad drabbar barnet. Referenser Barnmorskeförbundet, 2008

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar